Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010

Συνέντευξη του Υφυπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μάρκου Μπόλαρη στον τηλεοπτικό σταθμό «TV επιλογές» και στη Z. Xειμωνίδου



Χειμωνίδου : Λοιπόν κύριε υπουργέ, μετά και τη χθεσινή συνάντηση επί βουλγαρικού εδάφους αντιπροσωπείας Σερραίων αγροτών με το βούλγαρο πρωθυπουργό, Μπόϊκο Μπορίσωφ, τι περιμένει πλέον η χώρα μας από τη γειτονική Βουλγαρία, η οποία αναμένεται, ήδη έχει ξεκινήσει σκληρές αντιδράσεις και παρεμβάσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μπόλαρης: Θα μου επιτρέψετε πρώτα απ’ όλα να πω, πως χθες το πρωί στη βουλή, ο Πρωθυπουργός, ο Γιώργος Παπανδρέου, κάλεσε τους αγρότες σ’ ένα διάλογο για τα υπαρκτά προβλήματα, που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος. Είναι απολύτως σαφές πως τα αποτελέσματα μιας κακής αγροτικής πολιτικής των τελευταίων χρόνων έχουν σωρευτεί και τα αντιμετωπίζουν οι αγρότες, αντιμετωπίζουν αδιέξοδα. Είναι απολύτως σαφές πως ότι οι αγρότες, οι οποίοι κινητοποιήθηκαν, έχουν ένα δίκαιο αίτημα για την καταβολή των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων. Ξέρουν όμως πάρα πολύ καλά οι αγρότες ότι το πρόβλημα με την καθυστέρηση των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων οφείλεται στις πρακτικές της προηγούμενης κυβέρνησης, οφείλεται στις επιλογές της ΑΓΡΟΓΗΣ Α.Ε., οφείλεται στις πολιτικές του προηγούμενου υπουργού, του κ. Κοντού και του κ. Χατζηγάκη, που τον διαδέχθηκε. Δεν υπάρχει καμιά απολύτως ευθύνη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και είναι απολύτως σαφές ότι τα χρήματα υπάρχουν, (των επιδοτήσεων), αλλά δε μπορεί να τα καταβάλλει η κυβέρνηση γιατί αυτές είναι οι εντολές της Ε.Ε., γιατί διαφορετικά θα αντιμετωπίσουμε πρόστιμα, τεράστια πρόστιμα, δυσβάσταχτα από χρήματα τα οποία δεν υπάρχουν. Άρα στο μέτρο και στο βαθμό αυτό, οι κινητοποιήσεις σήμερα στο μέτρο που αφορούν τις επιδοτήσεις, στρέφονται, όσο κι αν αυτό φαίνεται οξύμωρο, σε βάρος της προηγούμενης κυβέρνησης. Αυτή είναι υπαίτια για την καθυστέρηση των επιδοτήσεων. Και ακόμα πιο οξύμωρο είναι κάποιοι, οι οποίοι ήταν συνεργάτες των προηγούμενων υπουργών, του κ.Κοντού ιδιαίτερα, να είναι σήμερα στα μπλόκα και να διαμαρτύρονται για την καθυστέρηση των επιδοτήσεων για τις οποίες, για τις οποίες φταίει ο πολιτικός τους συνεργάτης.

Όσον αφορά το δεύτερο μέρος, το δεύτερο μεγάλο αίτημα, το αίτημα μιας έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης για την αναπλήρωση του εισοδήματος. Είναι απολύτως σαφές ότι η χώρα δεν έχει δυνατότητα οικονομική να ανταποκριθεί. Ξέρουμε πως σήμερα η χώρα, ετοιμάζεται για να συνάψει καινούργιο κοινοπρακτικό δάνειο με ομόλογα. Ξέρουμε πως και ο υπουργός οικονομικών , ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου και ο Πρωθυπουργός θα ασκήσουν από την επόμενη εβδομάδα, από τις επόμενες μέρες, έντονη οικονομική διπλωματία για να μπορέσει η χώρα να συγκεντρώσει δανεικά, γιατί εκεί την έφεραν τη χώρα αυτοί που κυβερνούσαν μέχρι πριν από λίγους μήνες. Είναι λοιπόν απολύτως σαφές πως δε μπορεί η χώρα σήμερα από τη μια να ζητά δανεικά και από την άλλη να δώσει χρήματα ενώ δεν τα έχει. Γι’ αυτό ο Πρωθυπουργός χθες είπε πως τα καλύτερα μπλόκα, τα οποία μπορούν στηθούν είναι τα μπλόκα τα οποία στήνονται όταν γίνεται διάλογος. Τα μπλόκα στα αδιέξοδα της αγροτικής τάξης, τα μπλόκα στα αδιέξοδα στα οποία βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι, μπορούν να στηθούν με διάλογο γιατί πρέπει να ξεπεράσουμε κάποια στερεότυπα με τα οποία κατατρεχόμαστε. Πρέπει να αμφισβητήσουμε τις πρακτικές μιας αγροτικής λογικής η οποία είναι σε αδιέξοδα.

Είμαστε την ώρα που πρέπει σαν τόπος να μπούμε στη λογική του ποιοτικού προϊόντος, του ανταγωνιστικού προϊόντος, του εξαγώγιμου προϊόντος, μιας λογικής στον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα, με λογική εξωστρέφειας, για να μπορούμε να έχουμε αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο στον έλληνα αγρότη. Αυτό το πράγμα μπορεί να εξασφαλισθεί σήμερα με πολιτικές, με τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση, δηλαδή με τον αναπτυξιακό νόμο, δηλαδή με το ΤΕΜΠΜΕ, που υποσχέθηκε χθες ο Πρωθυπουργός ότι θα είναι μέσα και οι αγροτικές επιχειρήσεις. Με το ΕΣΠΑ, που μπορούμε να συμμετέχουμε. Σ’ αυτή τη λογική πρέπει να στραφούμε, εκεί πρέπει να προσανατολίσουμε το διάλογο, εκεί πρέπει να αναζητήσουμε τις λύσεις.

Με ρωτήσατε βέβαια για τη χθεσινή συνάντηση, που έγινε επί βουλγαρικού εδάφους με τον βούλγαρο πρωθυπουργό και αγρότες από το νομό Σερρών. Νομίζω πως είναι σαν πρακτική αχαρακτήριστη. Δε θα ήθελα να πω παραπάνω.

Την ώρα που ο Έλληνας Πρωθυπουργός απ’ τη βουλή καλούσε τους αγρότες σε διάλογο, κάποιοι προτίμησαν να απορρίψουν την πρόταση του Έλληνα Πρωθυπουργού, του Γιώργου Παπανδρέου και να πάνε στο βουλγάρικο έδαφος για να επιδώσουν ψήφισμα. Δε θέλω να τη χαρακτηρίσω αυτή την κίνηση.

Θα πρέπει όμως να πω, πως η Βουλγαρία δεν το κρύβει, βάζει θέματα για προσφυγή στο ευρωπαϊκό δικαστήριο και αποζημιώσεις, προκειμένου η χώρα να υποχρεωθεί να πληρώσει αποζημιώσεις για προσβολή του ευρωπαϊκού κεκτημένου και νομίζω πως όλοι καταλαβαίνουμε τη σοβαρότητα της κατάστασης και πρέπει όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας.

Στον αγώνα λοιπόν για να λυθούν τα προβλήματα του αγρότη του κτηνοτρόφου, που είναι στην ουσία τα προβλήματα της Ελληνικής περιφέρειας είμαστε όλοι μαζί. Με σωστές πρακτικές αξιοποιώντας τα εργαλεία που υπάρχουν σήμερα, έτσι ώστε το αύριο να είναι καλύτερο για τον Έλληνα αγρότη για την Ελληνική περιφέρεια, για όλους μας.

1 σχόλιο:

  1. ΚΑΛΑ ΒΛΕΠΕΙΣ ΤΙ ΛΕΣ?
    ΕΙΣΑΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΚΑΙ ΖΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΣΟΥ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΝ ΕΠΩΝΥΜΩΣ?
    ΚΑΙ ΤΙ ΑΝΟΗΣΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΕΣ ΠΕΡΙ ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ?
    ΠΟΙΟΣ ΞΕΡΕΙ ΠΟΙΟ ΚΟΜΜΑΤΟΣΚΥΛΟ ΤΗΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΕΙΣΑΙ...
    ΤΟΝ ΚΑΥΓΑ ΤΟΝ ΕΙΔΕΣ Ή ΚΑΙ ΣΥ ΞΑΦΝΙΚΑ ΚΟΥΦΑΘΗΚΕΣ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή