Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2010

Δεν πάω στα μπλόκα

MAKEΔONIA Εκτυπώσιμη σελίδα

  • K004F01BNS50Η υπουργός Αγροτικής ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή μιλά στη "ΜτΚ".
  • Καλεί τους αγρότες στο διάλογο, επισημαίνοντας ότι ο τρόπος που διεκδικούν την επίλυση των προβλημάτων τους δεν είναι αυτός που θα έπρεπε.

“Θεωρώ ότι η αγροτική πολιτική και οι αγρότες αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, πιθανά -είμαι σίγουρη- πολύ πιο σημαντικά από άλλες κοινωνικές-παραγωγικές τάξεις”, ξεκαθαρίζει η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.
Τονίζει ότι οι κοινοτικές επιδοτήσεις αποτελούν ασπίδα προστασίας των παραγωγών, αλλά δεν αρκούν για να διασφαλίσουν επαρκές εισόδημα.
Τα 900 εκατ., για τα οποία υπήρξε δέσμευση, σε ό,τι αφορά τον καπνό θα δοθούν σε μια περίοδο τριών ετών, ενώ σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες καλλιέργειες και το ζωικό κεφάλαιο είναι ετήσιες πληρωμές.

  • Αγρότες... εθισμένοι στις επιδοτήσεις.
  • Αμέτρητα τα κοινοτικά εκατομμύρια αλλά και οι χαμένες ευκαιρίες για την ελληνική γεωργία.

Δεν θα πάω στα μπλόκα

Συνέντευξη στην Φανή Χαρίση

Πρόσωπο των ημερών η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνα Μπατζελή ξεκαθαρίζει με συνέντευξή της στη “ΜτΚ” ότι δεν θα πάει στα μπλόκα, παρότι, όπως επισημαίνει, "οι αγρότες έχουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, πιθανά πιο σημαντικά από άλλες κοινωνικές-παραγωγικές τάξεις".
Πιστεύει στη διαδικασία του διαλόγου -εξάλλου αύριο και μεθαύριο περιμένει τους αγρότες στην Αθήνα για την προγραμματισμένη διαβούλευση- και τους καλεί εντός και εκτός μπλόκων να έχουν εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση, η οποία σύντομα, όπως λέει, θα θεσπίσει ένα σύστημα ασφάλισης της παραγωγής.

Πού βρέθηκαν τα χρήματα, τα περίπου 900 εκατ. ευρώ, που ανακοινώσατε ότι θα δοθούν σε παραγωγούς και κτηνοτρόφους; Οι προτάσεις που ανακοινώσαμε για τη στήριξη του καπνού, της πτηνοτροφίας, του σκληρού σίτου και του λαδιού είναι από μια αναδιανομή των κοινοτικών πόρων, την οποία κάναμε διότι στόχος πρώτα απ’ όλα είναι να ενισχύσουμε ορισμένους κλάδους που είτε βρίσκονται σε υστέρηση είτε χρειάζονται ιδιαίτερη ενίσχυση, για να μπορέσουν να είναι ανταγωνιστικοί με ποιοτικά προϊόντα.

Πόσο γρήγορα θα τα πάρουν αυτά τα χρήματα; Αυτά τα χρήματα ειδικά σε ό,τι αφορά τον καπνό θα δοθούν σε μια περίοδο τριών ετών, ενώ ό,τι αφορά τις υπόλοιπες καλλιέργειες και το ζωικό κεφάλαιο είναι ετήσιες πληρωμές. Το 2010, με βάση την κοινή αγροτική πολιτική, εφαρμόζουμε διαφορετικό τρόπο και αναδιανέμουμε το ποιοτικό παρακράτημα. Αυτό λοιπόν θα εφαρμοστεί από φέτος και θα δοθεί και για τη φετινή παραγωγή.

Τι απαντάτε σε αυτούς που σας κατηγορούν ότι δεν εκτιμήσατε το μέγεθος των κινητοποιήσεων; Ότι θα γίνουν κινητοποιήσεις το γνωρίζαμε. Διαβουλευόμαστε με τους ανθρώπους και τις οργανώσεις όπου είχαν μια τάση προς τις κινητοποιήσεις... Από εκεί και πέρα, κανένας δεν γνωρίζει σε ποιο βαθμό μπορεί να προχωρήσει. Εκείνο όμως στο οποίο είχαμε σαφή πολιτική ήταν ο τρόπος αποκλιμάκωσης αυτών των κινητοποιήσεων. Και η αποκλιμάκωση ήρθε με τη διαδικασία του διαλόγου, της ανάλυσης των θέσεών μας, και πάνω από όλα του τρόπου με τον οποίο μπορούν από δω και πέρα όλες οι οργανώσεις να διαβουλεύονται και να προχωρούμε.

Θεωρείτε ότι είναι άδικοι οι αγρότες αυτή τη στιγμή; Ότι κακώς είναι στο δρόμο; Θεωρώ ότι η αγροτική πολιτική και οι αγρότες αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, πιθανά -είμαι σίγουρη- πολύ πιο σημαντικά από άλλες κοινωνικές-παραγωγικές τάξεις. Πιστεύω όμως ότι, λόγω της οικονομικής κρίσης, η οποία είναι εμφανής σε όλους μας, και έχει αναγγελθεί, και έχουμε πει πώς θα την ξεπεράσουμε, ο τρόπος με τον οποίο διεκδικούν για φέτος την επίλυση των προβλημάτων δεν ήταν αυτός που θα έπρεπε.

Σε συνέντευξη που είχατε δώσει σε μας στην εφημερίδα “Μακεδονία” τον Φεβρουάριο του 2009 είχατε πει κάτι πολύ σημαντικό, ότι “οι αγρότες βλέπουν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται, γιατί υπάρχουν και οι μεσάζοντες, μεγάλος κύκλος, δηλαδή ξεκινάει φτηνά από τον παραγωγό και καταλήγει ακριβά στον καταναλωτή”. Αυτό το επισημαίνετε και τώρα, και σας λένε ειδικά να χτυπήσετε τα καρτέλ. Θα το κάνετε; Δεν νομίζω ότι είχαμε διαφορετική προσέγγιση. Και αν δεν είναι τα καρτέλ, είναι η οριοθέτηση και ο νέος τρόπος λειτουργίας της αγοράς. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για μας. Διότι χωρίς να εξυγιάνουμε τον τρόπο λειτουργίας της αγοράς, δεν νομίζουμε ότι μπορούμε να έχουμε μέλλον και να εξασφαλίζονται καλές εμπορικές τιμές. Το σύστημα των καρτέλ είναι μια άλλη οργανωτική τομή του εμπορίου, το οποίο, εφόσον οργανώσουμε την πρωτογενή παραγωγή σε καλούς συνεταιρισμούς, σε καλές ομάδες παραγωγών, αυτό το σύστημα, το σύστημα των καρτέλ, σιγά-σιγά θα αρχίσει να αποδομείται.

Πώς είναι δυνατόν ένα υπουργείο σαν το δικό σας, το οποίο τώρα παραλάβατε, που τα προηγούμενα χρόνια είχε και καλές επιδοτήσεις από την Ε.Ε., να έχει σήμερα άδεια ταμεία; Είναι θέμα κακοδιαχείρισης; Έχουμε επιδοτήσεις από την Ε.Ε., πώς είναι δυνατό να λέμε ότι έχουμε άδεια ταμεία; Οι κοινοτικές επιδοτήσεις μπορούμε να πούμε ότι είναι μια ασπίδα προστασίας για τους παραγωγούς. Στην Ελλάδα ετησίως οι επιδοτήσεις είναι της τάξεως των 2,8 δισ. ευρώ. Αυτά όμως αποτελούν κατά μέσο όρο το 40% του εισοδήματος των παραγωγών. Όλο το υπόλοιπο θα πρέπει να διασφαλιστεί από άλλες δράσεις ή από τις εμπορικές τιμές. Αυτό το κομμάτι λοιπόν, το υπόλοιπο, το οποίο σε μερικά προϊόντα φυσικά είναι πολύ λιγότερο, θα πρέπει να το διασφαλίσουμε. Το κόστος, από την άλλη πλευρά, έχει αυξηθεί πάρα πολύ, και οι κοινοτικές επιδοτήσεις δεν φτάνουν για να καλύψουμε καν το κόστος παραγωγής. Είναι μια κρίσιμη περίοδος και το χειρότερο από όλα είναι ότι η σημερινή κοινοτική αγροτική παραγωγή δεν σέβεται την ανάγκη, μάλλον δεν υποχρεώνει τους παραγωγούς να παράγουν. Αυτό είναι το κρίσιμο σημείο: Πρέπει να μάθουμε τους παραγωγούς να ξαναπαράγουν ποιοτικά προϊόντα και να επιδοθούν σε δυναμικές καλλιέργειες.

Σκοπεύετε να πάτε στα μπλόκα; Αν δεν έρθουν την Δευτέρα οι αγρότες στο Ζάππειο, θα πάτε εσείς στα μπλόκα; Πότε;

Είναι ένας αγρότης στις Σέρρες, στο τελωνείο του Προμαχώνα, και συμμετέχει στο μπλόκο, βλέπει το εισόδημά του κάθε χρόνο να συρρικνώνεται, πουλάει φθηνά, αλλά ο καταναλωτής το προϊόν το αγοράζει ακριβά, ή ακόμη χειρότερα πουλάει τη σοδειά του και ο έμπορος του δίνει ακάλυπτη επιταγή. Έχει πολλά προβλήματα που πρέπει να λυθούν. Αν θα πηγαίνατε, τι θα του λέγατε; Αν θα μπορούσαν να λυθούν όλα μεμιάς, να είστε σίγουρη ότι θα πήγαινα με ένα μαγικό ραβδάκι και θα τα έλυνα. Δεν θα πάω στα μπλόκα.

Τι θα τους λέγατε όμως; Αυτό που θα τους έλεγα είναι ότι εδώ στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τις διαπιστώσεις τις ξέρουμε. Προχωράμε άμεσα σε μεγάλες αλλαγές, που έρχονται να επιλύσουν ριζικά τα προβλήματα αυτά. Αυτό που θέλουμε από αυτόν τον αγρότη, εκτός μπλόκου και εντός μπλόκου, είναι να μας έχει εμπιστοσύνη. Θέλουμε να επαναφέρουμε το κράτος της αξιοπιστίας και όχι της αχρηστίας. Αυτό που θέλουμε είναι η αγορά, η ποιότητα, το χτύπημα του κόστους των εισροών που τον έχει ταλαιπωρήσει, και πάνω απ’ όλα να έχει ένα σύστημα ασφάλισης της παραγωγής, αρωγό σε οποιαδήποτε παραγωγική του δραστηριότητα.

Πόσο χρόνο θέλει για να γίνει αυτό το σύστημα; Ένα χρόνο, δύο χρόνια; Μιλάτε για πάρα πολύ μεγάλη χρονική απόσταση. Είναι πολιτικές μας αυτές, και δρομολογούνται. Εμείς πιστεύουμε ότι το επόμενο εξάμηνο θα είναι νομοθετικά κείμενα.


  • Τι είπε
  • Αν θα μπορούσαν να λυθούν όλα τα προβλήματα των αγροτών μεμιάς, θα πήγαινα με ένα μαγικό ραβδάκι και θα τα έλυνα. Δεν θα πάω στα μπλόκα.
  • Αυτό που θέλουμε από τον αγρότη, εκτός μπλόκου και εντός μπλόκου, είναι να μας έχει εμπιστοσύνη. Θέλουμε να επαναφέρουμε το κράτος της αξιοπιστίας και όχι της αχρηστίας.
  • Οι κοινοτικές επιδοτήσεις δεν φτάνουν για να καλύψουμε καν το κόστος παραγωγής.
  • Η σημερινή κοινοτική αγροτική παραγωγή δεν υποχρεώνει τους παραγωγούς να παράγουν. Πρέπει να μάθουμε τους παραγωγούς να ξαναπαράγουν ποιοτικά προϊόντα και να επιδοθούν σε δυναμικές καλλιέργειες
  • Το σύστημα των καρτέλ, σιγά-σιγά θα αρχίσει να αποδομείται, εφόσον οργανώσουμε την πρωτογενή παραγωγή σε καλούς συνεταιρισμούς
  • Λόγω της οικονομικής κρίσης, που έχουμε να ξεπεράσουμε, ο τρόπος με τον οποίο διεκδικούν για φέτος την επίλυση των προβλημάτων τους οι αγρότες δεν ήταν αυτός που θα έπρεπε


Who is who

Η Κατερίνα Μπατζελή γεννήθηκε στη Λαμία στις 25 Μαΐου 1958. Είναι πτυχιούχος του Οικονομικού Τμήματος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Συνέχισε τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο Βρυξελλών και έκανε την εκπαίδευσή της στο Συμβούλιο της Ευρώπης, στο Στρασβούργο.
Διετέλεσε αντιπρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών “Ανδρέας Παπανδρέου” ΙΣΤΑΜΕ (1996-2004), μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (ΟΑΕΠ), οικονομική σύμβουλος Ευρωπαϊκών Θεμάτων (1996-2004), γενική γραμματέας Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του υπουργείου Γεωργίας (1994-1996), σύμβουλος Συνεταιριστικών και Αγροτικών Οργανώσεων Ελλάδας, πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας Ελαιολάδου των Ευρωπαϊκών Αγροτικών Οργανώσεων της COPA-COGECA και μέλος των Συμβουλευτικών Επιτροπών Διαρθρωτικής Πολιτικής, Ελαιολάδου, Οπωροκηπευτικών.
Υπήρξε επίσης μέλος του τομέα Οργανωτικού και Ισότητας Ευκαιριών του ΠΑΣΟΚ (1996-2004), της γραμματείας του τομέα Συνεταιριστικού του ΠΑΣΟΚ (1994-1996), του Γραφείου της επιτρόπου Βάσως Παπανδρέου (1989-1993), συνεργάτης της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (1983-1998), μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Οικονομικού Πανεπιστημίου - ΠΑΣΠ (1978-1980) και του Γραφείου Σπουδάζουσας Νεολαίας ΠΑΣΟΚ (1978-1980).
Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (2004-2009) ήταν μέλος της Σοσιαλιστικής Ομάδας, πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας και κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της Σοσιαλιστικής Ομάδας για θέματα Αγροτικής Πολιτικής. Επίσης ήταν μέλος των επιτροπών Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού, Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου, Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων, Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων, Κλιματικών Αλλαγών, Μεικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ε.Ε.-Κροατίας, αντιπροσωπείας για τις σχέσεις με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου