Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010

Συνέντευξη του Υφυπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μάρκου Μπόλαρη στον τηλεοπτικό σταθμό «TV επιλογές» και στη Z. Xειμωνίδου



Χειμωνίδου : Λοιπόν κύριε υπουργέ, μετά και τη χθεσινή συνάντηση επί βουλγαρικού εδάφους αντιπροσωπείας Σερραίων αγροτών με το βούλγαρο πρωθυπουργό, Μπόϊκο Μπορίσωφ, τι περιμένει πλέον η χώρα μας από τη γειτονική Βουλγαρία, η οποία αναμένεται, ήδη έχει ξεκινήσει σκληρές αντιδράσεις και παρεμβάσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μπόλαρης: Θα μου επιτρέψετε πρώτα απ’ όλα να πω, πως χθες το πρωί στη βουλή, ο Πρωθυπουργός, ο Γιώργος Παπανδρέου, κάλεσε τους αγρότες σ’ ένα διάλογο για τα υπαρκτά προβλήματα, που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος. Είναι απολύτως σαφές πως τα αποτελέσματα μιας κακής αγροτικής πολιτικής των τελευταίων χρόνων έχουν σωρευτεί και τα αντιμετωπίζουν οι αγρότες, αντιμετωπίζουν αδιέξοδα. Είναι απολύτως σαφές πως ότι οι αγρότες, οι οποίοι κινητοποιήθηκαν, έχουν ένα δίκαιο αίτημα για την καταβολή των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων. Ξέρουν όμως πάρα πολύ καλά οι αγρότες ότι το πρόβλημα με την καθυστέρηση των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων οφείλεται στις πρακτικές της προηγούμενης κυβέρνησης, οφείλεται στις επιλογές της ΑΓΡΟΓΗΣ Α.Ε., οφείλεται στις πολιτικές του προηγούμενου υπουργού, του κ. Κοντού και του κ. Χατζηγάκη, που τον διαδέχθηκε. Δεν υπάρχει καμιά απολύτως ευθύνη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και είναι απολύτως σαφές ότι τα χρήματα υπάρχουν, (των επιδοτήσεων), αλλά δε μπορεί να τα καταβάλλει η κυβέρνηση γιατί αυτές είναι οι εντολές της Ε.Ε., γιατί διαφορετικά θα αντιμετωπίσουμε πρόστιμα, τεράστια πρόστιμα, δυσβάσταχτα από χρήματα τα οποία δεν υπάρχουν. Άρα στο μέτρο και στο βαθμό αυτό, οι κινητοποιήσεις σήμερα στο μέτρο που αφορούν τις επιδοτήσεις, στρέφονται, όσο κι αν αυτό φαίνεται οξύμωρο, σε βάρος της προηγούμενης κυβέρνησης. Αυτή είναι υπαίτια για την καθυστέρηση των επιδοτήσεων. Και ακόμα πιο οξύμωρο είναι κάποιοι, οι οποίοι ήταν συνεργάτες των προηγούμενων υπουργών, του κ.Κοντού ιδιαίτερα, να είναι σήμερα στα μπλόκα και να διαμαρτύρονται για την καθυστέρηση των επιδοτήσεων για τις οποίες, για τις οποίες φταίει ο πολιτικός τους συνεργάτης.

Όσον αφορά το δεύτερο μέρος, το δεύτερο μεγάλο αίτημα, το αίτημα μιας έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης για την αναπλήρωση του εισοδήματος. Είναι απολύτως σαφές ότι η χώρα δεν έχει δυνατότητα οικονομική να ανταποκριθεί. Ξέρουμε πως σήμερα η χώρα, ετοιμάζεται για να συνάψει καινούργιο κοινοπρακτικό δάνειο με ομόλογα. Ξέρουμε πως και ο υπουργός οικονομικών , ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου και ο Πρωθυπουργός θα ασκήσουν από την επόμενη εβδομάδα, από τις επόμενες μέρες, έντονη οικονομική διπλωματία για να μπορέσει η χώρα να συγκεντρώσει δανεικά, γιατί εκεί την έφεραν τη χώρα αυτοί που κυβερνούσαν μέχρι πριν από λίγους μήνες. Είναι λοιπόν απολύτως σαφές πως δε μπορεί η χώρα σήμερα από τη μια να ζητά δανεικά και από την άλλη να δώσει χρήματα ενώ δεν τα έχει. Γι’ αυτό ο Πρωθυπουργός χθες είπε πως τα καλύτερα μπλόκα, τα οποία μπορούν στηθούν είναι τα μπλόκα τα οποία στήνονται όταν γίνεται διάλογος. Τα μπλόκα στα αδιέξοδα της αγροτικής τάξης, τα μπλόκα στα αδιέξοδα στα οποία βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι, μπορούν να στηθούν με διάλογο γιατί πρέπει να ξεπεράσουμε κάποια στερεότυπα με τα οποία κατατρεχόμαστε. Πρέπει να αμφισβητήσουμε τις πρακτικές μιας αγροτικής λογικής η οποία είναι σε αδιέξοδα.

Είμαστε την ώρα που πρέπει σαν τόπος να μπούμε στη λογική του ποιοτικού προϊόντος, του ανταγωνιστικού προϊόντος, του εξαγώγιμου προϊόντος, μιας λογικής στον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα, με λογική εξωστρέφειας, για να μπορούμε να έχουμε αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο στον έλληνα αγρότη. Αυτό το πράγμα μπορεί να εξασφαλισθεί σήμερα με πολιτικές, με τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση, δηλαδή με τον αναπτυξιακό νόμο, δηλαδή με το ΤΕΜΠΜΕ, που υποσχέθηκε χθες ο Πρωθυπουργός ότι θα είναι μέσα και οι αγροτικές επιχειρήσεις. Με το ΕΣΠΑ, που μπορούμε να συμμετέχουμε. Σ’ αυτή τη λογική πρέπει να στραφούμε, εκεί πρέπει να προσανατολίσουμε το διάλογο, εκεί πρέπει να αναζητήσουμε τις λύσεις.

Με ρωτήσατε βέβαια για τη χθεσινή συνάντηση, που έγινε επί βουλγαρικού εδάφους με τον βούλγαρο πρωθυπουργό και αγρότες από το νομό Σερρών. Νομίζω πως είναι σαν πρακτική αχαρακτήριστη. Δε θα ήθελα να πω παραπάνω.

Την ώρα που ο Έλληνας Πρωθυπουργός απ’ τη βουλή καλούσε τους αγρότες σε διάλογο, κάποιοι προτίμησαν να απορρίψουν την πρόταση του Έλληνα Πρωθυπουργού, του Γιώργου Παπανδρέου και να πάνε στο βουλγάρικο έδαφος για να επιδώσουν ψήφισμα. Δε θέλω να τη χαρακτηρίσω αυτή την κίνηση.

Θα πρέπει όμως να πω, πως η Βουλγαρία δεν το κρύβει, βάζει θέματα για προσφυγή στο ευρωπαϊκό δικαστήριο και αποζημιώσεις, προκειμένου η χώρα να υποχρεωθεί να πληρώσει αποζημιώσεις για προσβολή του ευρωπαϊκού κεκτημένου και νομίζω πως όλοι καταλαβαίνουμε τη σοβαρότητα της κατάστασης και πρέπει όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας.

Στον αγώνα λοιπόν για να λυθούν τα προβλήματα του αγρότη του κτηνοτρόφου, που είναι στην ουσία τα προβλήματα της Ελληνικής περιφέρειας είμαστε όλοι μαζί. Με σωστές πρακτικές αξιοποιώντας τα εργαλεία που υπάρχουν σήμερα, έτσι ώστε το αύριο να είναι καλύτερο για τον Έλληνα αγρότη για την Ελληνική περιφέρεια, για όλους μας.

Ο Σ. ΚΟΥΤΜΕΡΙΔΗΣ ΣΤΑ ΜΠΛΟΚΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ

ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΔΡΟΜΟΙ, ΑΝΟΙΧΤΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ

Επίσκεψη του Στάθη Κουτμερίδη στα μπλόκα των Σερραίων Αγροτών

Επίσκεψη πραγματοποίησε ο Βουλευτής, Στάθης Κουτμερίδης, το πρωί της Παρασκευής στα μπλόκα του κόμβου των Κερδυλλίων και του Προμαχώνα, όπου συζητήθηκαν τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου. Μάλιστα, έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία του βουλευτή με την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κα. Μπατζελή, προγραμματίστηκε έκτακτη συνάντηση του Πανελλήνιου Συντονιστικού Οργάνου των αγροτών στο Υπουργείο, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 23 Ιανουαρίου. Ενώ, μετά από συνεννόησή με τους αγρότες στο μπλόκο του Προμαχώνα, θα ακολουθήσει συνάντηση της Υπουργού με τους «αδέσμευτους συλλόγους του Νομού Σερρών.

Όπως τόνισε ο κ. Κουτμερίδης, ο αγροτικός κλάδος πλήττεται διαχρονικά από διαρθρωτικά προβλήματα, τα οποία θα πρέπει να τεθούν σε μηδενική βάση για τη ριζική αλλαγή της αγροτικής οικονομίας στη χώρα μας. Τα μπλόκα δεν αποτελούν λύση. Αντιθέτως, μας αποκλείουν και μας αποκόβουν εμπορικά από τις γείτονες χώρες, θίγοντας ευθέως το κύρος της χώρας μας, σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο, όπου η Ελλάδα μάχεται να ανακτήσει τη χαμένη της αξιοπιστία. Ανοιχτοί Δρόμοι, Ανοιχτός Διάλογος.

Για τους λόγους αυτούς, ο κ. Κουτμερίδης κάλεσε όλους τους αγρότες να προσέλθουν στις προγραμματισμένες συναντήσεις με την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, για έναν ειλικρινή διάλογο για τη νέα αγροτική οικονομία και να δείξουν εμπιστοσύνη στον Πρωθυπουργό της χώρας μας, Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος, από το βήμα της Βουλής, τόνισε ότι έφτασε η ώρα των ριζικών αλλαγών που δίνουν σιγουριά και μέλλον στην ελληνική ύπαιθρο, στον αγρότη, στα χωριά μας. Σε αυτή την τολμηρή μάχη, δεν θέλουμε τους αγρότες συνενόχους στη μεταξύ μας μικροπολιτική συναλλαγή, αλλά συμμέτοχους στη μεγάλη αλλαγή.

Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2010

Tα μικρά μυστικά στα μεγάλα μπλόκα

ΕΘΝΟΣ

Oι εκλεκτικές συγγένειες, οι αντιπαραθέσεις και οι... στρεμματικές αποδόσεις των στρατηγών

Στη μάχη της... Αλαμάνας και όχι στα στενά των Τεμπών, όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια, κρίνονται τη φετινή χρονιά οι καθιερωμένες ετήσιες κινητοποιήσεις του Ιανουαρίου. Και μπορεί οι αγρότες και τα τρακτέρ που κατέβηκαν φέτος στους δρόμους πανελλαδικά να είναι σχεδόν τα μισά από τον περασμένο χρόνο, όμως τα μπλόκα που έστησαν είναι πολύ περισσότερα. Κάθε μπλόκο όμως έχει τα δικά του χαρακτηριστικά και... μυστικά.

Ο γαλάζιος συνομιλητής του Μπορίσοφ και το σκάνδαλο της ντομάτας
Προμαχώνας - Παύλος Αραμπατζής

«Γνωρίζω πολύ καλά τα προβλήματα της ΕΑΣ Βισαλτίας», λέει συχνά-πυκνά με νόημα η υπουργός Κ. Μπατζελή και επειδή τίποτε δεν είναι τυχαίο, η... μπηχτή αφορά τον «γαλάζιο» πρόεδρό της. Και αυτός δεν είναι άλλος από τον 42χρονο Παύλο Αραμπατζή, ο οποίος εμφανίζεται ως ένας φτωχός αγρότης που εξαπολύει ακραίες επιθέσεις κατά πάντων και δεν έχει τα ναύλα ούτε να κατέβει στην Αθήνα και για τον λόγο αυτό καλεί την υπουργό να πάει στον Προμαχώνα.

Τα προηγούμενα χρόνια μάλιστα ήταν σε απόλυτη σύμπνοια με τους «γαλάζιους» του Θεσσαλικού Κάμπου αλλά μετά τα περσινά γεγονότα και τις επιθέσεις εναντίον τους μπροστά στα κανάλια, όταν τους αποκαλούσε «λαγούς» του υπουργείου, τα... έσπασαν.

Τότε είχε κατηγορήσει τον Θ. Κοκκινούλη και το «δεξί του χέρι», τον Χρ. Σιδερόπουλο, ότι συναλλάσσονταν με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης κι ότι «τους μαστιγώνουν από τη Ρηγίλλης και το Μαξίμου, επειδή είναι σε οργανισμούς του υπουργείου», για να εισπράξει την απάντηση του Χρ. Σιδερόπουλου ότι είναι κι ο ίδιος μέλος ΔΣ οργανισμού, και συγκεκριμένα του ΟΓΕΕΚΑ ΔΗΜΗΤΡΑ, όπου τον είχε βάλει ο Αλ. Κοντός. Οι σχέσεις διακόπηκαν οριστικά και σήμερα ο Θ. Κοκκινούλης τον καλεί «να ζητήσει δημόσια συγνώμη για όσα μας έσυρε το 2009 και θα δούμε αν θα τον συγχωρέσουμε».

Ως μέλη της γραμματείας του Πανελλαδικού στη Βόρεια Ελλάδα εμφανίζονται: ο «πράσινος» Γιάννης Παναγής από τη Μαυροθάλασσα των Σερρών, που πρωτοστατεί στο μπλόκο των Κερδυλλίων πάνω στην Εγνατία Οδό.

Ο Γ. Παναγής είναι μέλος της ομάδας παραγωγών ντομάτας Βισαλτίας που εμπλέκεται στην αμαρτωλή ιστορία με τις παράνομες επιδοτήσεις το 2002 για μεγάλες ποσότητες που εμφανίστηκαν να δίνονται μόνο στα χαρτιά με εικονικά τιμολόγια...

Σε εκείνη την ομάδα μέλος της διοίκησης ήταν και ο πρόεδρος σήμερα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Σερρών («πράσινοι»), που είναι επικεφαλής στο μπλόκο του Στρυμονικού, στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης-Σερρών.

Η υπόθεση αφορά και άλλες ομάδες παραγωγών και αρχικά είχε «κουκουλωθεί» υπηρεσιακά, πληροφορίες όμως αναφέρουν ότι ο φάκελος παραμένει ανοιχτός στη Δικαιοσύνη.

Δεν πάω στα μπλόκα

MAKEΔONIA Εκτυπώσιμη σελίδα

  • K004F01BNS50Η υπουργός Αγροτικής ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή μιλά στη "ΜτΚ".
  • Καλεί τους αγρότες στο διάλογο, επισημαίνοντας ότι ο τρόπος που διεκδικούν την επίλυση των προβλημάτων τους δεν είναι αυτός που θα έπρεπε.

“Θεωρώ ότι η αγροτική πολιτική και οι αγρότες αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, πιθανά -είμαι σίγουρη- πολύ πιο σημαντικά από άλλες κοινωνικές-παραγωγικές τάξεις”, ξεκαθαρίζει η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.
Τονίζει ότι οι κοινοτικές επιδοτήσεις αποτελούν ασπίδα προστασίας των παραγωγών, αλλά δεν αρκούν για να διασφαλίσουν επαρκές εισόδημα.
Τα 900 εκατ., για τα οποία υπήρξε δέσμευση, σε ό,τι αφορά τον καπνό θα δοθούν σε μια περίοδο τριών ετών, ενώ σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες καλλιέργειες και το ζωικό κεφάλαιο είναι ετήσιες πληρωμές.

  • Αγρότες... εθισμένοι στις επιδοτήσεις.
  • Αμέτρητα τα κοινοτικά εκατομμύρια αλλά και οι χαμένες ευκαιρίες για την ελληνική γεωργία.

Δεν θα πάω στα μπλόκα

Συνέντευξη στην Φανή Χαρίση

Πρόσωπο των ημερών η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνα Μπατζελή ξεκαθαρίζει με συνέντευξή της στη “ΜτΚ” ότι δεν θα πάει στα μπλόκα, παρότι, όπως επισημαίνει, "οι αγρότες έχουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, πιθανά πιο σημαντικά από άλλες κοινωνικές-παραγωγικές τάξεις".
Πιστεύει στη διαδικασία του διαλόγου -εξάλλου αύριο και μεθαύριο περιμένει τους αγρότες στην Αθήνα για την προγραμματισμένη διαβούλευση- και τους καλεί εντός και εκτός μπλόκων να έχουν εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση, η οποία σύντομα, όπως λέει, θα θεσπίσει ένα σύστημα ασφάλισης της παραγωγής.

Πού βρέθηκαν τα χρήματα, τα περίπου 900 εκατ. ευρώ, που ανακοινώσατε ότι θα δοθούν σε παραγωγούς και κτηνοτρόφους; Οι προτάσεις που ανακοινώσαμε για τη στήριξη του καπνού, της πτηνοτροφίας, του σκληρού σίτου και του λαδιού είναι από μια αναδιανομή των κοινοτικών πόρων, την οποία κάναμε διότι στόχος πρώτα απ’ όλα είναι να ενισχύσουμε ορισμένους κλάδους που είτε βρίσκονται σε υστέρηση είτε χρειάζονται ιδιαίτερη ενίσχυση, για να μπορέσουν να είναι ανταγωνιστικοί με ποιοτικά προϊόντα.

Πόσο γρήγορα θα τα πάρουν αυτά τα χρήματα; Αυτά τα χρήματα ειδικά σε ό,τι αφορά τον καπνό θα δοθούν σε μια περίοδο τριών ετών, ενώ ό,τι αφορά τις υπόλοιπες καλλιέργειες και το ζωικό κεφάλαιο είναι ετήσιες πληρωμές. Το 2010, με βάση την κοινή αγροτική πολιτική, εφαρμόζουμε διαφορετικό τρόπο και αναδιανέμουμε το ποιοτικό παρακράτημα. Αυτό λοιπόν θα εφαρμοστεί από φέτος και θα δοθεί και για τη φετινή παραγωγή.

Τι απαντάτε σε αυτούς που σας κατηγορούν ότι δεν εκτιμήσατε το μέγεθος των κινητοποιήσεων; Ότι θα γίνουν κινητοποιήσεις το γνωρίζαμε. Διαβουλευόμαστε με τους ανθρώπους και τις οργανώσεις όπου είχαν μια τάση προς τις κινητοποιήσεις... Από εκεί και πέρα, κανένας δεν γνωρίζει σε ποιο βαθμό μπορεί να προχωρήσει. Εκείνο όμως στο οποίο είχαμε σαφή πολιτική ήταν ο τρόπος αποκλιμάκωσης αυτών των κινητοποιήσεων. Και η αποκλιμάκωση ήρθε με τη διαδικασία του διαλόγου, της ανάλυσης των θέσεών μας, και πάνω από όλα του τρόπου με τον οποίο μπορούν από δω και πέρα όλες οι οργανώσεις να διαβουλεύονται και να προχωρούμε.

Θεωρείτε ότι είναι άδικοι οι αγρότες αυτή τη στιγμή; Ότι κακώς είναι στο δρόμο; Θεωρώ ότι η αγροτική πολιτική και οι αγρότες αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, πιθανά -είμαι σίγουρη- πολύ πιο σημαντικά από άλλες κοινωνικές-παραγωγικές τάξεις. Πιστεύω όμως ότι, λόγω της οικονομικής κρίσης, η οποία είναι εμφανής σε όλους μας, και έχει αναγγελθεί, και έχουμε πει πώς θα την ξεπεράσουμε, ο τρόπος με τον οποίο διεκδικούν για φέτος την επίλυση των προβλημάτων δεν ήταν αυτός που θα έπρεπε.

Σε συνέντευξη που είχατε δώσει σε μας στην εφημερίδα “Μακεδονία” τον Φεβρουάριο του 2009 είχατε πει κάτι πολύ σημαντικό, ότι “οι αγρότες βλέπουν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται, γιατί υπάρχουν και οι μεσάζοντες, μεγάλος κύκλος, δηλαδή ξεκινάει φτηνά από τον παραγωγό και καταλήγει ακριβά στον καταναλωτή”. Αυτό το επισημαίνετε και τώρα, και σας λένε ειδικά να χτυπήσετε τα καρτέλ. Θα το κάνετε; Δεν νομίζω ότι είχαμε διαφορετική προσέγγιση. Και αν δεν είναι τα καρτέλ, είναι η οριοθέτηση και ο νέος τρόπος λειτουργίας της αγοράς. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για μας. Διότι χωρίς να εξυγιάνουμε τον τρόπο λειτουργίας της αγοράς, δεν νομίζουμε ότι μπορούμε να έχουμε μέλλον και να εξασφαλίζονται καλές εμπορικές τιμές. Το σύστημα των καρτέλ είναι μια άλλη οργανωτική τομή του εμπορίου, το οποίο, εφόσον οργανώσουμε την πρωτογενή παραγωγή σε καλούς συνεταιρισμούς, σε καλές ομάδες παραγωγών, αυτό το σύστημα, το σύστημα των καρτέλ, σιγά-σιγά θα αρχίσει να αποδομείται.

Πώς είναι δυνατόν ένα υπουργείο σαν το δικό σας, το οποίο τώρα παραλάβατε, που τα προηγούμενα χρόνια είχε και καλές επιδοτήσεις από την Ε.Ε., να έχει σήμερα άδεια ταμεία; Είναι θέμα κακοδιαχείρισης; Έχουμε επιδοτήσεις από την Ε.Ε., πώς είναι δυνατό να λέμε ότι έχουμε άδεια ταμεία; Οι κοινοτικές επιδοτήσεις μπορούμε να πούμε ότι είναι μια ασπίδα προστασίας για τους παραγωγούς. Στην Ελλάδα ετησίως οι επιδοτήσεις είναι της τάξεως των 2,8 δισ. ευρώ. Αυτά όμως αποτελούν κατά μέσο όρο το 40% του εισοδήματος των παραγωγών. Όλο το υπόλοιπο θα πρέπει να διασφαλιστεί από άλλες δράσεις ή από τις εμπορικές τιμές. Αυτό το κομμάτι λοιπόν, το υπόλοιπο, το οποίο σε μερικά προϊόντα φυσικά είναι πολύ λιγότερο, θα πρέπει να το διασφαλίσουμε. Το κόστος, από την άλλη πλευρά, έχει αυξηθεί πάρα πολύ, και οι κοινοτικές επιδοτήσεις δεν φτάνουν για να καλύψουμε καν το κόστος παραγωγής. Είναι μια κρίσιμη περίοδος και το χειρότερο από όλα είναι ότι η σημερινή κοινοτική αγροτική παραγωγή δεν σέβεται την ανάγκη, μάλλον δεν υποχρεώνει τους παραγωγούς να παράγουν. Αυτό είναι το κρίσιμο σημείο: Πρέπει να μάθουμε τους παραγωγούς να ξαναπαράγουν ποιοτικά προϊόντα και να επιδοθούν σε δυναμικές καλλιέργειες.

Σκοπεύετε να πάτε στα μπλόκα; Αν δεν έρθουν την Δευτέρα οι αγρότες στο Ζάππειο, θα πάτε εσείς στα μπλόκα; Πότε;

Είναι ένας αγρότης στις Σέρρες, στο τελωνείο του Προμαχώνα, και συμμετέχει στο μπλόκο, βλέπει το εισόδημά του κάθε χρόνο να συρρικνώνεται, πουλάει φθηνά, αλλά ο καταναλωτής το προϊόν το αγοράζει ακριβά, ή ακόμη χειρότερα πουλάει τη σοδειά του και ο έμπορος του δίνει ακάλυπτη επιταγή. Έχει πολλά προβλήματα που πρέπει να λυθούν. Αν θα πηγαίνατε, τι θα του λέγατε; Αν θα μπορούσαν να λυθούν όλα μεμιάς, να είστε σίγουρη ότι θα πήγαινα με ένα μαγικό ραβδάκι και θα τα έλυνα. Δεν θα πάω στα μπλόκα.

Τι θα τους λέγατε όμως; Αυτό που θα τους έλεγα είναι ότι εδώ στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τις διαπιστώσεις τις ξέρουμε. Προχωράμε άμεσα σε μεγάλες αλλαγές, που έρχονται να επιλύσουν ριζικά τα προβλήματα αυτά. Αυτό που θέλουμε από αυτόν τον αγρότη, εκτός μπλόκου και εντός μπλόκου, είναι να μας έχει εμπιστοσύνη. Θέλουμε να επαναφέρουμε το κράτος της αξιοπιστίας και όχι της αχρηστίας. Αυτό που θέλουμε είναι η αγορά, η ποιότητα, το χτύπημα του κόστους των εισροών που τον έχει ταλαιπωρήσει, και πάνω απ’ όλα να έχει ένα σύστημα ασφάλισης της παραγωγής, αρωγό σε οποιαδήποτε παραγωγική του δραστηριότητα.

Πόσο χρόνο θέλει για να γίνει αυτό το σύστημα; Ένα χρόνο, δύο χρόνια; Μιλάτε για πάρα πολύ μεγάλη χρονική απόσταση. Είναι πολιτικές μας αυτές, και δρομολογούνται. Εμείς πιστεύουμε ότι το επόμενο εξάμηνο θα είναι νομοθετικά κείμενα.


  • Τι είπε
  • Αν θα μπορούσαν να λυθούν όλα τα προβλήματα των αγροτών μεμιάς, θα πήγαινα με ένα μαγικό ραβδάκι και θα τα έλυνα. Δεν θα πάω στα μπλόκα.
  • Αυτό που θέλουμε από τον αγρότη, εκτός μπλόκου και εντός μπλόκου, είναι να μας έχει εμπιστοσύνη. Θέλουμε να επαναφέρουμε το κράτος της αξιοπιστίας και όχι της αχρηστίας.
  • Οι κοινοτικές επιδοτήσεις δεν φτάνουν για να καλύψουμε καν το κόστος παραγωγής.
  • Η σημερινή κοινοτική αγροτική παραγωγή δεν υποχρεώνει τους παραγωγούς να παράγουν. Πρέπει να μάθουμε τους παραγωγούς να ξαναπαράγουν ποιοτικά προϊόντα και να επιδοθούν σε δυναμικές καλλιέργειες
  • Το σύστημα των καρτέλ, σιγά-σιγά θα αρχίσει να αποδομείται, εφόσον οργανώσουμε την πρωτογενή παραγωγή σε καλούς συνεταιρισμούς
  • Λόγω της οικονομικής κρίσης, που έχουμε να ξεπεράσουμε, ο τρόπος με τον οποίο διεκδικούν για φέτος την επίλυση των προβλημάτων τους οι αγρότες δεν ήταν αυτός που θα έπρεπε


Who is who

Η Κατερίνα Μπατζελή γεννήθηκε στη Λαμία στις 25 Μαΐου 1958. Είναι πτυχιούχος του Οικονομικού Τμήματος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Συνέχισε τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο Βρυξελλών και έκανε την εκπαίδευσή της στο Συμβούλιο της Ευρώπης, στο Στρασβούργο.
Διετέλεσε αντιπρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών “Ανδρέας Παπανδρέου” ΙΣΤΑΜΕ (1996-2004), μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (ΟΑΕΠ), οικονομική σύμβουλος Ευρωπαϊκών Θεμάτων (1996-2004), γενική γραμματέας Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του υπουργείου Γεωργίας (1994-1996), σύμβουλος Συνεταιριστικών και Αγροτικών Οργανώσεων Ελλάδας, πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας Ελαιολάδου των Ευρωπαϊκών Αγροτικών Οργανώσεων της COPA-COGECA και μέλος των Συμβουλευτικών Επιτροπών Διαρθρωτικής Πολιτικής, Ελαιολάδου, Οπωροκηπευτικών.
Υπήρξε επίσης μέλος του τομέα Οργανωτικού και Ισότητας Ευκαιριών του ΠΑΣΟΚ (1996-2004), της γραμματείας του τομέα Συνεταιριστικού του ΠΑΣΟΚ (1994-1996), του Γραφείου της επιτρόπου Βάσως Παπανδρέου (1989-1993), συνεργάτης της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (1983-1998), μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Οικονομικού Πανεπιστημίου - ΠΑΣΠ (1978-1980) και του Γραφείου Σπουδάζουσας Νεολαίας ΠΑΣΟΚ (1978-1980).
Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (2004-2009) ήταν μέλος της Σοσιαλιστικής Ομάδας, πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας και κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της Σοσιαλιστικής Ομάδας για θέματα Αγροτικής Πολιτικής. Επίσης ήταν μέλος των επιτροπών Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού, Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου, Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων, Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων, Κλιματικών Αλλαγών, Μεικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ε.Ε.-Κροατίας, αντιπροσωπείας για τις σχέσεις με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου.

«Εχουμε τρελαθεί τελείως;»

TO BHMA

ΤΟ ΚΑΡΑΒΙ βουλιάζει, η χώρα απειλείται με
πτώχευση και οι συνδικαλιστές αγρότες κατεβάζουν στην κυριολεξία τα ρολά, επιμένουν στα μπλόκα των εθνικών οδών, απαιτώντας
εδώ και τώρα 12 δισ. ευρώ! Σε αυτό το ποσό υπολογίζεται η ενίσχυση των 15.000 ευρώτην οποία κατά βάση διεκδικούν οι κινητοποιημένοι αγρότες για περίπου 800.000 γεωργικά νοικοκυριά. «Εχουμε τρελαθεί τελείως;» διερωτάται η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κυρία
Κατερίνα Μπατζελή όταν τής τίθεται το σχετικό ερώτημα. Και σπεύδει να απαντήσει η ίδια ότι «ζούμε, σε συνθήκες οικονομικής και εθνικής κρίσης, μιαν αθλιότητα λαϊκισμού χωρίς τέλος, από μη νομιμοποιημένους συνδικαλιστές και πολιτικά κόμματα».
Η δυναμική υπουργός Ανάπτυξης δεν κρύβεται. Δηλώνει ευθέως ότι «δεν υπάρχουν λεφτά» και ότι στις σημερινές συνθήκες της δημοσιονομικής κατάρρευσης και των σούπερ ελλειμμάτων δεν υπάρχουν περιθώρια, ούτε δυνατότητες για τέτοιου μεγέθους ενισχύσεις στους έλληνες αγρότες. «Αυτό που μπορούμε να συζητήσουμε αυτή την ώρα είναι πώς θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε να παράγουμε ποιοτικά και εμπορεύσιμα αγροτικά προϊόντα» ξεκαθαρίζει και «αυτόν τον χαρακτήρα έχει ο εθνικός διάλογος που ξεκινάμε» δηλώνει παθιασμένα.

«Συνονθύλευμα χωρίς νομιμοποίηση»
Στην επισήμανση ότι οι αγρότες δεν θα προσέλθουν στο Ζάππειο και ότι θα προτιμούσαν να παραμείνουν στα μπλόκα εξεγείρεται, αμφισβητεί ότι οι εξεγερμένοι εκπροσωπούν πραγματικά τους αγρότες και επιμένει επιθετικά ότι «αυτοί που κλείνουν τους δρόμους παίρνουν τις υψηλότερες επιδοτήσεις» . Στο ερώτημα ποιοι τελικώς στήνουν τα μπλόκα και τι πραγματικά εκπροσωπούν διευκρινίζει οργισμένη ότι «πρόκειται για ένα συνονθύλευμα χωρίς επαρκή νομιμοποίηση» . Διευκρινίζει ότι «οι άνθρωποι υποθέτουν ότι εκπροσωπούν τους αγρότες, το πανελλαδικό συντονιστικό είναι αχταρμάς που αγγίζει τα όρια του αναρχοσυνδικαλισμού, με τον οποίο συντονίζονται συνδικαλιστές του ΚΚΕ και της Νέας Δημοκρατίας». «Οι περισσότεροι» εξηγεί «είναι επιχειρηματίες ή ορίζονται από προσωπικές στρατηγικές, τρελαίνονται από τη δημοσιότητα, περιφρονούν την πολιτική ηγεσία της χώρας και θεωρούν εαυτούς μικρούς ανεξάρτητους ηγέτες,που δεν έχουν να δώσουν λογαριασμό σε κανέναν». Θεωρεί τη λογική τους εντελώς εξωπραγματική και έξω από τις θεσμικές λειτουργίες της χώρας. Είναι ακατανόητο για αυτήν να βλέπουν ότι η χώρα απειλείται και να επιμένουν στις διεκδικήσεις τους, με το επιχείρημα ότι κάθε χρόνο το ίδιο συμβαίνει, στην αρχή οι κυβερνήσεις δηλώνουν ότι δεν έχουν λεφτά και μετά τα δίνουν.

«Ο παραλογισμός δεν έχει όρια, δεν εξηγείται, υπεισέρχονται άλλοι ψυχολογικοί παράγοντες, οι οποίοι με ξεπερνούν» αναφέρει χαρακτηριστικά. Η ίδια δηλώνει βαθύτατα ενοχλημένη από τη στάση ορισμένων αγροτοσυνδικαλιστών. «Οταν κάποιοι λένε στα τηλεοπτικά δίκτυα ότι δεν μπορούν να συζητήσουν μαζί μου, γιατί δήθεν η Μπατζελή μιλάει τη γλώσσα του σώματος, καταλαβαίνω ότι έχω να κάνω με σεξιστές, για να μην πω τίποτε χειρότερο».

«Ορισμένοι απειλούν και εκβιάζουν»
Και συνεχίζει οργισμένη ότι «ορισμένοι από αυτούς μοιάζουν με τραμπούκους,απειλούν και εκβιάζουν,θέλουν να ελέγξουν πάση θυσία τον μηχανισμό του αγροτικού κινήματος, τους νέους αγρότες, γενικώς παίζουν παιχνίδι εξουσίας, παρ΄ ότι δεν το ομολογούν,ούτε θα το ομολογήσουν ποτέ». Η κυρία Μπατζελή εξηγεί ότι ταυτίζονται κυρίως με την παλαιά εκτατική αροτριαία γεωργία, είναι παραγωγοί βαμβακιού, σιτηρών και καλαμποκιού και επιμένει ότι αρκετοί από τους βασικούς εκπροσώπους των αγροτών μπερδεύουν τις ιδιότητες του παραγωγού και του εμπόρου. Οταν βεβαίως ερωτάται ότι οι τιμές παραγωγού στην ελληνική γεωργία έχουν καταβαραθρωθεί και ότι το κόστος έχει αντιστρόφως επαυξηθεί αναγνωρίζει ότι όντως οι γεωργοί αντιμετωπίζουν προβλήματα, τα οποία όμως επιμένει ότι οι αγροτοσυνδικαλιστές δεν είναι διατεθειμένοι να συζητήσουν πραγματικά, αλλά προτιμούν την ευκολία των ετήσιων μπλόκων και των πρόσθετων ενισχύσεων που προσδοκούν να αποκομίσουν από αυτά.

Η ίδια αποδέχεται πάντως ότι πολλά έχουν αλλάξει επί τα χείρω στην ελληνική γεωργία τα τελευταία χρόνια και δηλώνει ότι «το κρισιμότερο θέμα που πρέπει να συζητήσουμε είναι πώς θα συγκροτήσουμε αγροτική πολιτική ώστε να συνεχίσουμε να παράγουμε γεωργικά προϊόντα». «Μας έχουν βγει τα μάτια ψάχνοντας ακριβώς αυτές τις δυνατότητες και αντί να προωθούμε νέα μέτρα και πολιτικές τρέχουμε από μπλόκο σε μπλόκο» τονίζει χαρακτηριστικά όταν ελευθερώνεται από τις επισημότητες.

«Νέα στρατηγική παραγωγής»
Η κυρία Μπατζελή επιμένει ότι «όλοι μας πρέπει να αξιολογήσουμε τις συνθήκες, να δούμε τι εισάγεται από τρίτες χώρες,τι από γειτονικές, να διερευνήσουμε από πού αντλούν φθηνή πρώτη ύλη τα σουπερμάρκετ για τις συσκευασίες χωρίς όνομα και πολλά άλλα, ώστε να αναπτύξουμε μια νέα στρατηγική παραγωγής και εμπορίας, η οποία θα στηρίζεται στη γνώση και σε νέες επιλογές παραγωγής και ποιότητας» . «Αν δεν χτίσουμε τώρα τη στρατηγική του μέλλοντος, σε λίγο δεν θα συμφέρει να παράγουμε» σημειώνει η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, θυμίζοντας ότι έρχεται η μεγάλη ανατροπή του 2013, με την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, η οποία έτσι κι αλλιώς θα θέσει υπό αμφισβήτηση το σημερινό καθεστώς των ενισχύσεων. Και στο πλαίσιο αυτό, σημειώνει, οφείλουμε να δούμε και άλλα θέματα, που διευκολύνουν τη γεωργική παραγωγή και μειώνουν το κόστος. Επικαλείται για αυτό τις πολιτικές που ανέπτυξαν με αφορμή την κρίση η Γερμανία και η Γαλλία, εξηγώντας ότι δεν έδωσαν ευθείες ενισχύσεις ή αποζημιώσεις. Αντιθέτως, διευκρινίζει, διευκόλυναν τους παραγωγούς στην καταβολή ασφαλίστρων, προσέφεραν κεφάλαια κίνησης, ευκαιρίες ρύθμισης χρεών και επιδοτήσεις επιτοκίων, όπως και διευκολύνσεις στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος και του νερού. «Οι απευθείας ενισχύσεις δεν λύνουν το γεωργικό πρόβλημα, ακόμη και αν είχαμε χρήματα δεν θα έπρεπε να στηριχθούμε σε αυτές» τονίζει με ένταση η κυρία Μπατζελή, προσθέτοντας ότι οφείλουμε να βρούμε νέα εργαλεία. Επιπλέον θεωρεί ότι πρέπει να τελειώνουμε με την περιβόητη ψηφιοποίηση του αγροτικού κλήρου. «Τα περίπου 6,5 εκατομμύρια αγροτεμάχια πρέπει το ταχύτερο να αποτυπωθούν ψηφιακά, ώστε να ξεκαθαρισθεί ποιοι δικαιούνται και για πόσα στρέμματα λαμβάνουν ενισχύσεις,ώστε να απαλλαγούμε από αυτό το βάσανο να επεκτείνονται ανεξέλεγκτα κάθε χρόνο οι γεωργικές καλλιέργειες σε κορφούλες και παραλίες».

Οσο για τον διάλογο του Ζαππεί ου προαναγγέλλει ότι θέλει να συζητήσει την κατάρτιση πέντε νομοσχεδίων τα οποία, κατά την άποψή της, είναι προαπαιτούμενα για τη ζητούμενη αλλαγή στην ελληνική γεωργία.

Ο διάλογος του Ζαππείου

Το πρώτο έχει να κάνει με τους θεσμούς εκπροσώπησης των αγροτών, ώστε να αποκτήσουν επιτέλους νομιμοποιημένες συνδικαλιστικές εκφράσεις και να καταστούν φερέγγυοι συνομιλητές του κράτους. Το δεύτερο αφορά τον ΕΛΓΑ, τον οργανισμό γεωργικών ασφαλίσεων, ο οποίος, κατά την άποψή της, έχει τελειώσει με τη σημερινή μορφή του. «Θα πρέπει να βρούμε νέες μορφές και νέους μηχανισμούς ασφάλισης της γεωργικής παραγωγής», οι οποίοι όπως εξηγεί «θα πρέπει να λαμβάνουν υπ΄ όψιν τους νέους κινδύνους, όπως το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, και να στηρίζονται σε νέα ασφάλιστρα και καινούργιους ελέγχους προσδιορισμού των φυσικών καταστροφών στη γεωργική παραγωγή».

Το τρίτο νομοσχέδιο θα αντιμετωπίζει θέματα οργάνωσης και λειτουργίας της αγοράς αγροτικών προϊόντων, θα κατατείνει σε μητρώο εμπόρων αγροτικών προϊόντων ώστε να εξασφαλίζεται η τήρηση των συμβολαίων και η έγκαιρη πληρωμή των αγροτών και ακόμη να διαμορφωθούν μηχανισμοί ελέγχου της αισχροκέρδειας και παρακολούθησης των τιμών από την παραγωγή στην κατανάλωση. Το τέταρτο συνδέεται με τον έλεγχο της αγοράς των φυτοφαρμάκων και των λιπασμάτων, ώστε να εξασφαλισθεί η παρακολούθηση του κόστους των εισροών στη γεωργική παραγωγή. Και είναι γνωστό ότι τόσο τα λιπάσματα όσο και τα φυτοφάρμακα πρωταγωνιστούν. Ειδικώς για τα φυτοφάρμακα κάνει λόγο για την κατάρτιση συνταγολογίου και πιστοποίηση της χρησιμότητάς τους.

Πιστεύει ότι οι παράγοντες αυτοί πρέπει να ελεγχθούν τόσο για την ποιότητα των προϊόντων όσο και για την προστασία της υγείας των ίδιων των αγροτών. Τέλος η πέμπτη νομοθετική παρέμβαση συνδέεται με την πολιτική επί της αγροτικής γης, η οποία θέλει καταγραφή και ξεκαθάρισμα, το οποίο μπορεί να εξασφαλισθεί μόνο με την κατάρτιση ενός αξιόπιστου αγροτικού κτηματολογίου, που θα καταστήσει την αγορά πιο ευέλικτη και πιο κινητική. Γενικώς υπολογίζει ότι με τα νομοθετήματα αυτά θα μπορέσει να θέσει τις αρχές της ζητούμενης αλλαγής στην αγροτική παραγωγή.

Διάθεση ριζικής αλλαγής
Θα έλεγε κανείς ότι η υπουργός Απασχόλησης αντιμετωπίζει την υπόθεση της γεωργίας με διάθεση ριζικής αλλαγής. Γνωρίζει το πρόβλημα, αντιλαμβάνεται τη δυναμική των πραγμάτων, όπως και την ένταση των επερχόμενων συγκρούσεων. Εχει βεβαίως την ορμή και τον δυναμισμό της νεοφώτιστης πολιτικού, είναι επίμονη, αλλά αντιλαμβάνεται ότι απέναντί της έχει μια ιδιότυπη και ιδιαίτερα δύσπιστη κοινωνική ομάδα, η οποία ενσωματώνει βάρη και στρεβλώσεις τριάντα χρόνων. Η επιτυχία της προσπάθειάς της θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από τους επί μέρους χειρισμούς και την αξιοπιστία τους. Αλλωστε γνωρίζει και η ίδια ότι αλλαγή στη γεωργία δεν είναι υπόθεση μιας ημέρας, ούτε μιας σύγκρουσης. Θα απαιτήσει κόπο, υπομονή, συμμαχίες, όραμα και σχέδιο οργανωμένο.

Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2010

Θέλω κι εγώ μια επιδότηση

του Ηλία Μαμαλάκη

Photo:kzappaster

Παρά του ότι γεννήθηκα στην Αθήνα και ωρίμασα στους δρόμους της, κατάγομαι και εγώ από αγροτική οικογένεια.Συχνοτίζομαι με αγρότες, ξέρω τα προβλήματά τους, ξέρω και τα πλεονεκτήματά τους. Θεωρώ πάντως τον εαυτό μου εξαιρετικά αδικημένο. Δουλεύω τακτικά από το 1969 από ηλικία 19 ετών. Άλλοτε με ανύπαρκτες αμοιβές, άλλοτε με μετριότατες αμοιβές και πολλές φορές με πολύ καλές αμοιβές.

Τα πάντα εξαρτώνται από εμένα. Πρώτα έδινα και μετά έπαιρνα. Πάντως ποτέ κανένας δεν μου επιδότησε την δουλειά μου. Αυτοί που με είχαν ανάγκη αποτιμούσαν την εργασιακή μου αξία και με πλήρωναν. Επίσης δούλευα όλο το χρόνο. Στην αρχή οκτάωρο και αργότερα όταν εξελίχθηκα σε στέλεχος έφτανα εύκολα στο δωδεκάωρο την ημέρα. Αντίθετα από ότι σας έχω δει εσάς τους συγγενείς μου, αλλά και τους άλλους φίλους στη Θεσσαλία και τη Μακεδονία που περισσότερες ώρες περνάτε στο καφενείο, συζητώντας τα πολιτικά θέματα και λιγότερο στο χωράφι.Αφήστε που με την τεχνολογία που έχει έρθει πια ένα μεγάλο κομμάτι της καλλιέργειας γίνεται μακριά από το χωράφι με ηλεκτρονικά μέσα.

Αν θέλετε να είμαι ειλικρινής δεν είναι δίκαιο να δουλεύετε λιγότερο από 40-50 μέρες το χρόνο και να επιδοτήστε από πάνω. Μα θα μου πείτε ότι έχετε μια πολύ δύσκολη δουλειά που τα αποτελέσματά της πολλές φορές εξαρτώνται από άλλους παράγοντες και όχι από εσάς. Δεν διαφωνώ, όμως μην περιφρονείτε την δουλειά των άλλων. Δεν υπάρχει άχρηστη δουλειά. Αν ήταν άχρηστες οι δουλειές δεν θα γινόντουσαν.

Αφήστε που εσείς φταίτε για ένα μεγάλο ποσοστό για την δυσμενή θέση σας.Ανήθικοι έμποροι γεωργικών μηχανημάτων σας πείσανε να αγοράσετε υπερπολυτελή τρακτέρ με κλιματισμό και υπερσύγχρονα στερεοφωνικά για ελάχιστη στρεμματική ιδιοκτησία. Ενώ εάν τα βρίσκατε μεταξύ σας ανά πέντε αγρότες ένα τρακτέρ θα ήταν αρκετό. Έτσι θα χρωστάγατε λιγότερα και όποιος δεν χρωστάει περνάει καλά.

Εκεί όμως που θέλω να καταλήξω είναι ότι όλα αυτά που κάνετε μας ενοχλούν πολύ. Κατ’ αρχήν εμάς όταν ταξιδεύουμε για δουλειές και τις χάνουμε, που δεν μπορούμε να εκτελέσουμε τις υποχρεώσεις μας, την τροφή που θα στερηθούμε μετά από λίγο, τις μεγάλες ζημίες που θα υποστούν οι επιχειρήσεις, τον τσαμπουκαλίδικο τρόπο που μιλάτε στα κανάλια, που σας διαπομπεύουν μερικές φορές οδηγώντας την Πετρούλα και την Θώδη στις καταλήψεις σας γελοιοποιώντας έτσι τα πάντα.

Μου είπαν επίσης ότι εκεί που έχετε κάνει τα μπλόκα πηγαίνετε μόνο τις ώρες του Δελτίου ειδήσεων μπας και έρθει κανένα κανάλι. Τις υπόλοιπες ώρες είστε στο καφενείο ή στο σπίτι εμπιστευόμενοι επ’ αμοιβή την φύλαξη των τρακτέρ σας σε οικονομικούς μετανάστες. Ελπίζω τουλάχιστον αυτό να είναι ψέμα.

Και η Ελλάδα αγαπητοί μου αγρότες δεν μπορεί να σας δώσει τίποτα από αυτά που ζητάτε. Διότι ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος. Δεν υποστηρίζω την σημερινή κυβέρνηση, την οποία δεν ψήφισα, αλλά σας λέω ότι δεν είναι θαυματοποιοί. Αν βρεθούν χρήματα για να σας δώσουν αυτά που ζητάτε, θα τα στερήσουν από κάποια άλλη λαϊκή ομάδα που ίσως τα δικαιούται περισσότερο από εσάς.

Ακολουθείστε ένα διαφορετικό δρόμο. Συνεργαστείτε επί της ουσίας της αγροτικής παραγωγής, αλλάξτε καλλιέργειες, απαρνηθείτε τις επιδοτήσεις. Διάβαζα τις προάλλες, ότι στην Κοζάνη βγάλανε τα στάρια και βάλανε φακές και πάνε πάρα πολύ καλά. Ξέρω ότι οι αμυγδαλιές δίνουν ένα πολύ καλό εισόδημα αντικαθιστώντας εντατικές καλλιέργειες. Είναι σίγουρο ότι υπάρχουν χίλιες εναλλακτικές ιδέες για να πάει η γεωργία μπροστά.

Για πολλά από αυτά τα θέματα δεν φταίτε καθόλου εσείς. Φταίνε οι Διευθύνσεις Γεωργίας των Νομαρχιών που κοιμούνται όρθιες. Και μην νομίζετε ότι στην κτηνοτροφία είναι καλύτερα τα πράγματα. Κάποιοι στρογγυλοκαθισμένοι Υπουργοί Γεωργίας του παρελθόντος οδήγησαν τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις στα χέρια 5-10 μεγάλων εταιρειών, αντίθετα προς την καπιταλιστική Γερμανία που οι κτηνοτρόφοι παράγουν και πωλούν οι ίδιοι το προϊόν τους. Στα μαγαζάκια της επαρχίας τους και στις λαϊκές αγορές κρατώντας μια μεγάλη αυτονομία.


Θυμάμαι πριν από χρόνια που είχε προωθηθεί η καλλιέργεια της σόγιας σαν δεύτερη ετήσια καλλιέργεια στο ίδιο χωράφι, πράγμα το οποίο αρνηθήκατε κατηγορηματικά γιατί είχε κόπο και έπρεπε να δουλέψετε 15 μέρες παραπάνω μέσα στον χρόνο.
Ανεξάρτητα λοιπόν από την πολιτική τοποθέτηση του καθενός είναι σαφές ότι εξ’ αιτίας ορισμένων συγκεκριμένων ανθρώπων και μιας τεράστιας κακοδιαχείρισης η Ελλάδα περνάει μια μεγάλη κρίση που ακουμπάει όλους μας ανεξαρτήτως. Την ίδια δηλαδή που κάποτε πέρασε η Χιλή. Μια κρίση που σκότωσε τον Αλιέντε και οδήγησε την χώρα τότε στην δικτατορία.

Το ίδιο πάτε να κάνετε και εσείς τώρα. Κρατηθείτε, βοηθήστε να φύγουμε από την κρίση. Και όταν με το καλό βγούμε, γιατί είναι σίγουρο ότι θα βγούμε, τότε απαιτήστε τα δεδουλευμένα. Και αν έχετε πολλή ενέργεια μέσα σας και θέλετε να ξεδώσετε, και αν έχετε πολύ μαχητικότητα και θέλετε να την εκδηλώσετε υπάρχει τρόπος. Ανασκουμπωθείτε και δουλέψτε λίγο παραπάνω, σκεφθείτε την Ελλάδα, μειώστε τα φυτοφάρμακα, μειώστε την ασύδοτη χρήση των λιπασμάτων και πηγαίνετε προς την αυτοδικία.

Δηλαδή άμα πέσει στην αντίληψή σας κάποιος μεσίτης, κάποιος πολιτικός παράγοντας, κάποιος διευθυντής, πολιτευτής που σας έχει αδικήσει είτε προσωπικά, είτε σαν ομάδα ρίξτε του καμία γερή φάπα. Γιατί να θυμάστε : «Ο φόβος φυλάει τα έρμα».

Τους παίρνει... κλείνουν δρόμους

του Τάσου Τέλλογλου

Δεν συμφωνώ με τους αγρότες αλλά στις συνθήκες της γενικής διάλυσης και της άσκησης βίας από διάφορες κοινωνικές ομάδες που αμφισβητούν το μονοπώλιο της βίας, αφού τους παίρνει καλά κάνουν. Μα θα μου πείτε αυτό είναι ζούγκλα δεν είναι συμβίωση πολιτισμένων ανθρώπων. Τώρα το καταλάβατε; Για κάντε μία βόλτα από τα δικαστήρια, τα δικηγορικά γραφεία , τα μέρη που «κανονίζονται» οι δουλειές της νύχτας , τις επιχειρήσεις που στο όνομα της περικοπής του κόστους αδιαφορούν για τα στανταρντς ασφάλειας και τα πρωτόκολλα στα οποία έχουν δεσμευτεί και τότε τα ξαναλέμε.

Η Ελλάδα είναι το τυπικό παράδειγμα αυτού που λέγεται στη γλώσσα των επιστημόνων της πολιτικής soft state «μαλακό κράτος», ένα κράτος που ο καθένας μπορεί να το…ζουλάει, να το σπρώχνει και αυτό να υποχωρεί σαν … γυψοσανίδα. Τους παίρνει , κλείνουν τους δρόμους. Ο ΓΑΠ έχει κάθε λόγο να είναι πολύ προσεκτικός με τις αντιδράσεις του, ποιος ξέχασε την ιστορία με την εισβολή των αγροτών στο λιμάνι του Πειραιά πριν από μερικούς μήνες και τους πύρινους λόγους του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ υπέρ των πιο παραβατικών αγροτών της χώρας. Η «δουλειά» των λόμπυ των κοινωνικών ομάδων είναι να κλείνουν τους δρόμους και η δουλειά του κράτους να τους ανοίγει. Με κάθε τρόπο!

Ανοίγουν οι δρόμοι!

Τελειώνουν τελικά "τα...μπλόκα" των αγροτών! Οχι γιατί πήγε στον Προμαχώνα ο Βούλγαρος πρωθυπουργός - και πολύ καλά έκανε και πολύ σωστά μίλησε και είναι άγνωστο και ακατανόητο γιατί ...ενοχλεί ορισμένους - αλλά γιατί και οι καταληψίες των δρόμων αγρότες αρχίζουν να αντιλαμβάνονται ότι το κόλπο "κλείνουμε, εκβιάζουμε, τα παίρνουμε και φεύγουμε" μας τελείωσε.

Πρώτον γιατί δεν υπάρχουν άλλα λεφτά τώρα και δεύτερον σημασία έχει να έχουν και αύριο χρήματα και δουλειά και του χρόνου και να δημιουργήσουν τις συνθήκες ανάπτυξης που θα του επιτρέπουν να ζούνε κάθε χρόνο άνετα. Και με αυτή την τακτική - του...μασκοφόρου ληστή των δρόμων - δεν βγαίνει πλέον τίποτα. Κλείνουν άλλα σπίτια και ταλαιπωρούν κόσμο και κοσμάκη, για ποιο λόγο;. Και τέτοιο...βάρος ακόμη και για...ληστές μερικές φορές είναι...πολύ βαρύ(στη συνείδηση τους). Αφήστε που ΔΕΝ έχουν μαζί τους κανέναν άλλο. Οσο ρύζι κι αν μοιράζουν όσα διόδια ελεύθερα κι αν αφήσουν για να περνάει ο κόσμος (που γλυτώνει μερικά ευρώ), η καταδίκη τους είναι δεδομένη. Οι δρόμοι πρέπει να ανοίξουν και θα τους ανοίξουν ήρεμα και όμορφα οι ίδιοι και θα πάνε να συζητήσουν με την κ.Μπατζελή, η οποία όλα δείχνουν ότι παρασύρθηκε στις εκτιμήσεις της από τον μεγαλοαγρότη φίλο της (και την...πάτησε χοντρά). Οι πληροφορίες λοιπόν του i-R είναι ότι τα μπλόκα τελειώνουν και οι δρόμοι από τη Δευτέρα θα ανοίξουν. Γιατί αυτό είναι το συμφέρον των αγροτών.


http://www.i-reportergr.com/2010/01/blog-post_7843.html