Σκάνδαλο το είπαν... και πάει! Πέντε χρόνια μετά τον θόρυβο που είχε προκαλέσει η υπόθεση του «Πόρτο Καρράς», η συγκεκριμένη επένδυση παίρνει το δρόμο της με τη βούλα και την υπογραφή των κρατικών φορέων.
*Στις αρχές του 2004 -ποιος το θυμάται, άραγε;- υπήρχαν καταγγελίες ότι με τροπολογία του υφυπουργού Οικονομικών Χρ. Πάχτα νομιμοποιείται ένα παράνομο πρόγραμμα της κατασκευαστικής εταιρείας του Κ. Στέγγου στη Χαλκιδική. Με αιχμή τα τηλεδικεία της εποχής και υπό τις κραυγές της αντιπολιτευόμενης Ν.Δ. η τροπολογία αποσύρθηκε από τον τότε υπουργό Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκη.
Αρον άρον, μάλιστα, απομακρύνθηκαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που είχαν υπογράψει την τροπολογία, ενώ οι λιγοστές φωνές που την υπερασπίστηκαν ως εφαρμογή μιας ειδικής σύμβασης που είχε υπογράψει το Δημόσιο από το 1976, και έγινε νόμος το 1977, χάθηκαν μέσα σε κραυγές και συνθήματα.
Κατοικίες 70.000 τ.μ.
*Σήμερα, η επένδυση εκείνη υλοποιείται κανονικά: Σε τρεις φάσεις θα κατασκευαστούν σε μια όμορφη περιοχή της Χαλκιδικής παραθεριστικές κατοικίες συνολικού εμβαδού 70.000 τετραγωνικών μέτρων.
Αυτές θα πλαισιώσουν το ήδη υπάρχον ξενοδοχειακό συγκρότημα «Πόρτο Καρράς» σε μια έκταση 17.500 στρεμμάτων. Τα ξενοδοχεία, η βιομηχανική ζώνη και οι άλλοι βοηθητικοί χώροι θα καλύπτουν εμβαδόν 140.000 τ.μ., ενώ στη περιοχή θα ισχύσει ειδικός συντελεστής δόμησης 2% με ποσοστό κάλυψης 1%.
Οπως εξηγούν τώρα οι επενδυτές και οι τοπικοί φορείς, στόχος είναι να πραγματοποιηθεί ένα σύγχρονο συγκρότημα παραθερισμού με μετεξέλιξη του ξενοδοχείου «Village In» σε 5 αστέρων και περιφερειακά καταλύματα με θέα προς τη μαρίνα του «Πόρτο Καρράς». Το έργο θα στοιχίσει περίπου 30.000.000 ευρώ και προφανώς απευθύνεται σε υψηλά εισοδήματα.
*Κι όμως, αυτή ακριβώς η προοπτική είχε αποτελέσει «μέγα σκάνδαλο» για τη «σεμνή και ταπεινή» Ν.Δ. του 2004, η οποία με τη βοήθεια συγκεκριμένης τηλεοπτικής εκπομπής είχε, πράγματι, πετύχει να αποσυντονίσει την τότε κυβέρνηση και να αμαυρώσει την εικόνα της.
Ποια είναι, όμως, τα επίσημα «γαλάζια» ντοκουμέντα που δίνουν το «πράσινο φως»;
Η τοποθέτηση της Διεύθυνσης Δασών της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στις 15.5.2009, με υπογραφή της Αρχοντούλας Τζακιστράκη, η οποία θεωρεί ισχυρές τις συμβάσεις του 1976 με τις οποίες η όλη έκταση που ανήκει στο «Πόρτο Καρράς» «παύει να χαρακτηρίζεται εν όλω ή εν μέρει δασική».
Και η οποία σημειώνει, μάλιστα, ότι σχετικό ερώτημα που η υπηρεσία της, υπό άλλη διεύθυνση, είχε θέσει από τις 17.12.2002 στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ακόμη δεν έχει απαντηθεί!
Η έγκριση του γενικού πολεοδομικού σχεδίου του δήμου Σιθωνίας, η οποία δημοσιεύθηκε στο 406 φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, στις 12 Σεπτεμβρίου 2008, καθορίζοντας το «Πόρτο Καρράς» ως «περιοχή με ίδιο νομικό καθεστώς», η οποία δεν περιλαμβάνεται στις ρυθμίσεις της παρούσας μελέτης-απόφασης.
Η πρόσφατη απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου (μετά πολλών επαίνων για την επενδυτική δραστηριότητα της νέας ιδιοκτησίας, μεσούσης της κρίσης) με την οποία εγκρίνεται η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της 2ης και 3ης φάσης του οικιστικού προγράμματος.
Εκεί, μάλιστα, υπάρχει ρητός και απαράβατος όρος «τα έργα τα οποία θα εγκριθούν και θα εκτελεσθούν να εμπίπτουν στο Π.Δ. 30/9/76 και των προϋποθέσεων αυτού».
«Οι όροι της διάταξης αυτής (του Π.Δ. 30/9/76 που μνημονεύουν και δέχονται τώρα η αυτοδιοίκηση και η κυβέρνηση) διατηρούν την ισχύ τους και μετά την πραγματοποίηση των επενδύσεων και προβλέπονται στην εν λόγω σύμβαση και τις τροποποιήσεις αυτής», προέβλεπε η τροπολογία του 2004. Και εξειδίκευε ότι:
«Δεν απαιτείται βεβαίωση δασικής αρχής ή χαρακτηρισμός κατά το άρθρο 14 του ν.998/1976 ή άλλη αντίστοιχη διάταξη. Δεν απαιτείται έγκριση ρυμοτομικού σχεδίου, αλλά τα κτίρια και οι χώροι προσβάσεως τοποθετούνται ελεύθερα εντός της εκτάσεως και με εφαρμογή των κτιριοδομικών διατάξεων που ισχύουν κάθε φορά».
*Στη Χαλκιδική, λοιπόν, ένα έργο που προ πενταετίας φιγουράριζε ως σκάνδαλο, γίνεται τώρα πραγματικότητα με δόξες και τιμές. Τι μεσολάβησε; Η φθορά της κυβέρνησης Σημίτη, η «δόξα» κάποιων τηλεαστέρων της εποχής που τάχα αποκάλυψαν κάποια καραμπινάτη διαπλοκή.
Και, βεβαίως, ο πολιτικός θάνατος δέκα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που είχαν υπογράψει, τότε, την επίμαχη τροπολογία που τώρα παίρνει σάρκα και οστά: Πάχτας, Ανθόπουλος, Βούγιας, Κίρκος, Φλώρος, Διαμαντής, Κουρουμπλής, Χρυσανθακόπουλος, Στρατηλάτης και Κατσανέβας έφυγαν κακήν κακώς από το πολιτικό προσκήνιο.
Περασμένα ξεχασμένα
*Τι κι αν ο πρώην υφυπουργός Πάχτας δικαιώθηκε στα δικαστήρια που ακολούθησαν; Στη συνείδηση της κοινής γνώμης που «όλα τα αλέθει», έμεινε η αίσθηση μιας ύποπτης υπόθεσης, η οποία, ωστόσο, ωφέλησε αρκετούς. Ακόμη και τον Γ. Παπανδρέου ο οποίος, ως νέος αρχηγός τότε, βρήκε την ευκαιρία για... ρήξη με το «αμαρτωλό παρελθόν» του κυβερνητικού ΠΑΣΟΚ.
*Σήμερα, η σύμβαση του 1976 και ο νόμος 954/1977 που έγιναν επί Κωνσταντίνου Καραμανλή και αμφισβητήθηκαν επί Κ. Σημίτη, θεωρούνται ισχυρές πράξεις και εφαρμόζονται επί Κ. Καραμανλή.
Ο επιχειρηματικός όμιλος Στέγγου υλοποιεί το οικιστικό του πρόγραμμα και μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2010 θα έχει παραδώσει τα πρώτα 50 παραθεριστικά καταλύματα τα οποία, μάλιστα, λέγεται ότι έχουν προπωληθεί. Φαίνεται ότι οι ιδιοκτήτες τους έβλεπαν πιο μπροστά απ' τον καθένα μας κι είχαν αντιληφθεί καλύτερα απ' όλους τη νεοελληνική πραγματικότητα.